Valentin díszdobozt választhatsz az egyedi ékszer ajándékod mellé. A díszdobozban csábító édesség van elrejtve.
Ingyenes házhozszállítás 19 000 Ft vásárlás felett. Tudj meg többet


Bezár
Keresés Kosár Menü

A legyőzhetetlen ásvány: a gyémánt

A Drágakövek mitől különlegesek?

Gyémánt
A gyémánt keletkezése egy rendkívül lassú folyamat, amelynek során a földkéreg alatt, nagy nyomáson és magas hőmérsékleten széntartalmú anyagokból képződve jön létre. A gyémánt tehát valójában kristályosodott szén.
Különleges és ritka fizikai és optikai tulajdonságai emelte a drágakövek csoportjának élére. A legkeményebb a drágakövek között, a Mohs-féle keménységi skálán, legmagasabb 10-es besorolású, az üveget is karcolja. Összehasonlításként, a gyémánt után a legkedveltebb drágakövek, a korund ásványfajták közül, a rubin és a zafír 9-es, a legismertebb, kvarcok közé tartozó ásványfajták, hegyikristály, a rózsakvarc és az ametiszt pedig, 3-as besorolású a keménységi skálán.

 

A „brill kő”
A birll kő kifejezés egy csiszolási formát takar, amit kifejezetten a gyémánt drágakő optikai tulajdonságaihoz alakítottak ki. A briláns formára csiszolt követ összesen 54 csiszolt lap határolja, annak érdekében, hogy a gyémánt a lehető legtöbb beeső fényt visszatükrözze, ezzel pedig különleges fényhatást hozzon létre. Ez a legelterjedtebb csiszolási forma, aminek matematikai alapjait Marcel Tolkowsky, egy híres kő csiszoló 1919-ben számított ki.A gyémánt kitermelése értékesítése és értéke
A kitermelő országokban a De Beers cégcsoport az, ami a gyémánt kereskedelem 80%-át uralja és kontrollálja a gyémánt piaci árát. A De Beers csak nyers gyémántokkal kereskedik, amit kizárólag akkreditált gyémánt kereskedőnek van lehetősége megvásárolni, gyémánttőzsdéken keresztül, olyan nagy városokban, mint: Antwerpen, Amszterdam és New York. Az eladást követően történik meg a drágakövek feldolgozása: a csiszolás.

A csiszolt gyémánt értékének meghatározását a GIA azaz a Gemological Institute of America dolgozta ki 1953-ban. Az átlátszó, színtelen és briliáns csiszolású gyémánt árát és minőségét 4 fő tulajdonsága, a „4C” (négy cé) határozza meg. A „4C” az angol colour (szín), clarity (tisztaság), cut (csiszolás minősége) és carat (súly) szavakból áll össze.
Minden gyémánthoz tartozik egy ceritfikát, ami tartalmazza ezeket az adatokat.Szín (colour)
A gyémánt árát nagymértékben a színe befolyásolja. A "fehér”, azaz "színtelen” csiszolt gyémántok az értékesebbek, a kevésbé tiszta sárgás-barnás gyémántok értéktelenebbek. A szín tisztaságát. egy D és S betűkkel jelölt skálán határozzák meg.
A különleges színű gyémántok, mint piros, zöld, sárga, fehér, barna vagy fekete, ritkaságuk miatt, egyedileg és magasabb árat kapnak.

 

Tisztaság (clarity)
A gyémánt tisztaságát a benne lévő idegen eredetű anyag, a ú.n. zárványok mérete és mennyisége határozza meg. A legértékesebb gyémántok szerkezete egységes, azaz homogén.
A tisztaságot, egy 1-től 10-ig terjedő skálán, számmal jelölik.

 

Csiszolás (cut)
A gyémántok csiszolásának minősége és pontossága befolyásolja drágakő "fényét" , a brilianciát.

 

Súly (carat)
A gyémánt súlyát, ezredpontossággal mérik és a karát mértékegységében határozzák meg, ami ebben az esetben, a gyémánt tömegét fejezi ki. A karát (Kt,ct) és a gramm (g) közötti váltó szám 0.2, tehát a karát kisebb mértékegység mint gramm. 1 ct = 0,2 g , 1 g = 5 ct
A súlyt századpontossággal grammban és karátban is feltüntetik.
 

Tekintsd meg gyémánt ékszereinket!


GRAV

A GRAV a fiatalos életmódot, a színeket és a jókedvet jelképezi. A kézzel készített arany és ezüst ékszereink minden darabját gondos figyelemmel készítjük azért, hogy Ön határok nélkül élvezhesse a GRAV ékszerek letisztult szépségét.


Back to Top